Skiën versus snowboarden: wat is gemakkelijker te leren als je een beginner bent?

Als beginner stel ik mezelf vaak dezelfde vraag: skiën of snowboarden, wat is gemakkelijker? Deze terugkerende nieuwsgierigheid bracht me ertoe om rond te vragen bij mijn beste vrienden, familie en collega’s. Geen enkel antwoord leek me echter te overtuigen. Op dat moment besloot ik om zelf uit te zoeken wat de ultieme sneeuwsport is.

Het artikel volgt de onderstaande structuur:

Vergelijkingen kunnen verfoeilijk zijn. Toch kan dit geval een uitzondering zijn die de regel overtreedt. Zoals de kop suggereert, laat het volgende artikel je de belangrijkste verschillen zien tussen snowboarden en skiën en hopelijk helpt het je om een vliegende start te maken door er een te proberen. Om dit te doen, zal ik de kenmerken van deze twee sporten analyseren en bespreken in een open en doorlopend debat dat skiliefhebbers tegenover snowboardfans plaatst.

In het volgende artikel wordt geprobeerd de twee sporten zorgvuldig te vergelijken vanuit het perspectief van een beginner. Vanuit het oogpunt van een beginner heb ik mezelf uitgedaagd met de taak om een enkel winnend onderdeel te maken. Dus als je nog nooit hebt geskied of gesnowboard, zoals ik, en de perfecte sport voor je wilt vinden, zal ik je alles wat je moet weten uitleggen: van de belangrijkste verschillen, leertijd, uitrusting of populariteit in de afgelopen jaren.

1) Je eerste les: belangrijkste verschillen en wat je kunt verwachten

Twee meisjes genieten van een dag in de sneeuw met hun ski en snowboardmateriaal.

In de wintersportwereld is er een wijdverbreid gezegde dat je vaak zult horen onder skiërs en snowboarders: “Skiën is gemakkelijker om te leren, maar moeilijker om onder de knie te krijgen, terwijl snowboarden moeilijker is om te leren, maar gemakkelijker om onder de knie te krijgen.” Hoewel elke persoon verschillende leervaardigheden heeft, zit er enige waarheid in dit gezegde.

Voor beginners zal skiën natuurlijker zijn, omdat je beide benen onafhankelijk kunt bewegen, waardoor je een betere lichaamshouding krijgt met je voeten naar voren gericht. Je lichaam is naar voren gericht in de richting die je wilt gaan, dus je eerste bewegingen zullen intuïtiever komen. Bovendien zullen enkele basis skitechnieken, zoals de sneeuwploeg, je de eerste dagen helpen om de gemakkelijke pistes door te komen zonder ontmoedigd te raken.

Wat snowboarden betreft, zullen beginners het moeilijker hebben omdat beide voeten aan het board zijn bevestigd. Dit kan even wennen zijn en in het begin zelfs onnatuurlijk aanvoelen. Bovendien maakt het feit dat je de helling alleen zijwaarts kunt zien, het ook moeilijk om je bewust te zijn van je omgeving. Snowboarden heeft ook niet het voordeel dat je een gemakkelijke techniek hebt om op te vertrouwen, aangezien je moet leren om je snelheid te beheersen, draaien en rijden op beide randen van het board. Bereid je dus voor op een zware start waarbij je de eerste dagen waarschijnlijk vooral in de sneeuw zal liggen. 

Een andere belangrijke overweging om in gedachten te houden is je conditie. Eén ding is zeker: je verbrandt calorieën door beide te doen. Beginners kunnen echter sneller moe worden van snowboarden dan van skiën. In wezen doe je elke keer dat je van je board valt een push-up. Skiën vereist ook spierkracht, maar omdat je minder vaak zult vallen, is de kans groter dat je niet buiten adem raakt.

Je vraagt je misschien af (tenzij je erg optimistisch bent), wat voor soort les heb ik nodig? Nou, gelukkig is er genoeg om uit te kiezen. Het vinden van je perfecte les kan heel eenvoudig zijn, maar hangt ook af van je voorkeur, niveau of leeftijd. Hoewel je vooral jonge kinderen zult zien die hun eerste lessen volgen, zijn ook volwassenen welkom om beginnerslessen te volgen.

Zelfs als skiën gemakkelijk lijkt, is het een zeer technische sport die het advies en toezicht van een gekwalificeerde instructeur vereist, vooral als het je eerste keer op ski’s is. Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen: van privélessen voor zolang je wilt, tot groepslessen met andere beginners.

Wat betreft snowboarden kun je ook deelnemen aan groepslessen of een privéles boeken bij een ervaren instructeur.

2) Vooruitgang op ski’s vs. snowboard

Een groep vrienden bij het skiën en snowboarden.

Als het gaat om het verbeteren van je technieken van beginner naar gemiddeld en gevorderd, is het bij beide sporten precies het tegenovergestelde. Als je eenmaal voorbij de beginnersfase bent, wordt snowboarden een makkie. Aan de andere kant kan het een grotere uitdaging zijn om vaardig te worden in skiën, omdat het veel uithoudingsvermogen en spiergeheugen vergt om parallelle bochten onder de knie te krijgen en steiler terrein aan te pakken. Het bereiken van een gemiddeld tot gevorderd niveau vereist veel meer inspanning op ski’s dan op een snowboard.

Als je je vaardigheden verder wilt verbeteren, geavanceerde technieken wilt leren of de verschillende soorten skiën en snowboarden wilt proberen, is een privéles, samen met een gekwalificeerde instructeur de beste en snelste leermethode.

3) Zo kies je jouw perfecte pasvorm

Een groep vrienden die skiën en snowboarden.

Naast hoe moeilijk het is om beide sporten te leren, kunnen er nog andere feiten zijn die je kunnen helpen om te bepalen welke het meest geschikt voor je is

Uitrusting kan een belangrijke rol spelen bij het kiezen van jouw ideale sneeuwsport. Mensen hebben de neiging om dit aspect bij elke sport over het hoofd te zien, maar de waarheid is dat jij en je uitrusting onafscheidelijk zullen zijn. Snowboarders lopen vaak comfortabel rond, terwijl skiërs wat moeite hebben omdat de ski’s aan hun voeten vastzitten.

Snowboardschoenen voelen aan als gewone winterlaarzen, terwijl skischoenen zwaarder en omvangrijker zijn. Om deze reden is snowboarduitrusting merkbaar comfortabeler dan skiuitrusting, maar het komt erop neer dat je ermee vertrouwd raakt.

Bij het gebruik van de skiliften is het dragen van ski’s veel beter. Je kunt gewoon tot aan de lijn skiën en het kost je een minimum aan inspanning. Voor snowboarden is het lastiger, omdat je je achterste voet uit de binding moet halen, waardoor het erg moeilijk is om te bewegen.

Pauzes nemen brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee. Je zult waarschijnlijk meer pauzes nemen als je aan het snowboarden bent, aangezien je in de sneeuw kunt gaan zitten. Als je aan het skiën bent, zijn de pauzes zeker minder, maar je kleding blijft de hele dag droog en warm.

Als je als volwassene voor het eerst naar buiten gaat, of als je je kinderen kennis wilt laten maken met een van deze sporten, wil je weten hoe veilig beide zijn. Zoals elke andere sport of activiteit die je in het leven doet, kan veiligheid niet 100% worden gegarandeerd en hangt het tot op zekere hoogte af van jezelf en de mensen om je heen.

Over het algemeen lopen skiërs veel minder kans om gewond te raken dan snowboarders. Zelfs als snowboarders meer kans hebben om geblesseerd te raken, is de kans op een ernstige blessure kleiner dan bij skiërs. De reden is dat skiërs in het begin minder vallen, maar heel gemakkelijk een hoge snelheid kunnen oppikken, wat kan leiden tot meer ernstige valpartijen. Maar met de juiste begeleiding en ondersteuning zal het juist leuk en uitdagend zijn!

4) Welke is populairder?

Twee skiërs kijken naar de camera tijdens het skiën in de bergen.

Skiën bestaat al honderden jaren en snowboarden kwam pas veel later. De afgelopen jaren is de populariteit van snowboarden onder sneeuwliefhebbers exponentieel gegroeid. Skiën is echter nog steeds populairder dan snowboarden. Beide sporten hebben ook sterke stereotypen: skiën is elegant en verfijnd en mensen die het beoefenen zijn meestal arrogant, terwijl snowboarders “cool” zijn en wijde kleding dragen. Beiden delen echter een passie voor bergen en sneeuw, dus dit zou meer dan genoeg moeten zijn om mensen samen te brengen, of het nu gaat om snowboarden of skiën.

Een gemakkelijke en handige manier om een ​​beslissing te nemen, is door deel te nemen aan ski- of snowboardlessen. Op deze manier leer je niet alleen efficiënt, maar helpen de instructeurs je ook te begrijpen wat je sterke en zwakke punten zijn of waar je het beste in bent. Hier kun je lessen in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk bekijken om je te helpen beslissen!

Zoals je hebt kunnen zien, is er een lange lijst van factoren die in het voordeel zijn van skiën of snowboarden. Na lang debat en onderzoek vind ik snowboarden de winnaar! Misschien komt het door mijn liefde voor surfen of de comfortabele snowboardschoenen. Hoe dan ook, het ziet er gewoon zoveel cooler uit!

En jij dan? Ik hoop dat mijn advies je heeft geholpen om te beslissen welke je moet proberen. Maar als je er nog steeds niet uit bent, kun je altijd beide proberen!

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *