Snowboarden: 6 Tips Voor Beginners

Naarmate de winter nadert, begin je er misschien over na te denken om te leren snowboarden. Hoewel ik een grote voorliefde voor skiën heb, heb ik een paar jaar geleden besloten om mijn ski’s in the ruilen voor slechts één board en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik hou van mijn strakke laarzen, de wind en de sneeuw tegen mijn gezicht en het gevoel van snelheid bij het afdalen van de hellingen.

Pas op – het artikel van vandaag is een overtuigend artikel waardoor je meteen wilt leren snowboarden. Ik heb 6 tips voor je:

 1. Hoeveel tijd kost het om te leren snowboarden?
 2. Hoe leer je het meest efficiënt snowboarden?
 3. Wat zijn de eerste stappen om te leren snowboarden?
 4. Welke uitrusting heb je nodig om te leren snowboarden?
 5. Wat doe je tijdens je eerste snowboardlessen?
 6. Wat is de ideale leeftijd om te leren snowboarden?

Met scherpe kantjes, passie voor de snowboardsport en je vrienden of familie achterin, houdt niets je tegen om de volgende Craig Kelly, waarschijnlijk de beste Amerikaanse snowboarder ooit, te worden!

Een gevorderde snowboarder maakt een sprong in het snowpark.

1) Hoeveel tijd kost het om te leren snowboarden?

Een klein meisje leert snowboarden.

De beroemde uitspraak “Snowboarden is niet alleen een sport, het is een levensstijl” is volledig van toepassing op de meeste boarders. We houden van wat we doen en kunnen geen genoeg krijgen van de snelheid, de diepe poedersneeuw en het snowpark – daar leven wij, snowboardliefhebbers, tijdens de wintermaanden en tijdens de zomer dromen we er van.

Om je maar meteen uit je droom te helpen, moet ik toegeven dat er nog een lange weg te gaan is. Alle begin is moeilijk en dit geldt vooral voor het leren snowboarden. Tijdens je eerste lesdag zal je waarschijnlijk het grootste gedeelte van je tijd met doorweekte kleding op de piste zitten, in plaats van dat je de diepe sneeuw buiten de piste beheerst. In het begin zijn opstaan, balans houden en T-bar liften nemen zonder te vallen al geweldige prestaties! Voor de meeste gevorderde boards, waaronder ikzelf, waren de eerste stappen niet gemakkelijk – zoals bij elke andere sport is uithoudingsvermogen de sleutel tot succes. Leren snowboarden doe je niet in 2 dagen. Leren snowboarden is ook niet gemakkelijk, maar het is elke seconde die je investeert waard!

2) Hoe leer je het meest efficiënt snowboarden?

Sommige snowboarders nemen deel aan groepslessen en leren snowboarden.

Er zijn verschillende manieren om te leren snowboarden, maar de snelste en meest efficiënte manier is om de hulp in te roepen van een professionele snowboardleraar tijdens groeps- of privélessen.

Groepslessen houden je motivatie hoog, omdat je met gelijkgestemde leeftijdsgenoten die dezelfde passie delen bent. De groepsgeest leidt er meestal toe dat je je inspanningen verhoogt en snel vooruitgang boekt in een vriendelijke sfeer. Snowboardlessen in kleine groepen zijn bijzonder efficiënt.

Bij privé snowboardlessen geniet je van de volledige aandacht van de professionele snowboardleraar. Zo kun je je concentreren op het verbeteren van je sterke punten en het balanceren van je zwakke punten. In de meeste gevallen ben je vrij om te beslissen wat je wilt leren en je kan ook de tijd aanpassen aan jouw wensen.

Als je interesse hebt gekregen, bekijk dan onze snowboardlessen in Livigno in Italië. De regio in Alta Valtellina is een perfecte plek voor beginners die willen leren snowboarden.

3) Wat zijn de eerste stappen om te leren snowboarden? – Regular versus Goofy

Ten eerste: Nee, met Goofy bedoelen we niet de onhandige vriend van Mickey Mouse. Voordat je kunt beginnen met snowboarden, is het belangrijkste om je houding te vinden. De linkervoet vooraan betekent een regular-stance en de rechtervoet bij de neus van je board wordt een goofy-stance genoemd. Als je je houding kent, voel je je meer op je gemak en maak je ook sneller vorderingen bij het leren snowboarden.

Dus, hoe kom je erachter? Er is geen gestandaardiseerde manier om erachter te komen. Toch kun je enkele van de onderstaande dingen thuis proberen:

 • Voor skateboarders is het been dat constant op het board staat, meestal ook het been dat je vastmaakt op je snowboard. Hoewel dit in de meeste gevallen geldt, zijn er uitzonderingen, waarbij het andersom is.
 • Je kunt ook proberen binnen te glijden met sokken aan en kijken welk been je vooraan legt. Meestal is dat been ook het been waar je je het prettigst bij voelt op de neus van je snowboard.
 • Als iemand je onbewust een lichte duw van achteren geeft en je probeert je linkerbeen in te halen, ben je meestal een regulas. Als je probeert jezelf in evenwicht te brengen met de rechtervoet, ben je een goofy.

Als je nog steeds twijfelt, boek dan snowboardlessen in Chamonix in Frankrijk. De regio is een paradijs voor snowboarders en de instructeurs ter plaatse vertellen je meer over de juiste houding.

4) ) Welke uitrusting heb je nodig om te leren snowboarden?

Een snowboarder gaat de piste af nadat hij heeft leren snowboarden tijdens lessen met materiaalverhuur.

De juiste uitrusting geeft je een veilig gevoel en vergroot ook je voortgang bij het leren snowboarden. Hier vind je de ultieme lijst met alle benodigdheden die je nodig hebt.

 • Het snowboard zelf is natuurlijk het meest cruciale onderdeel van je snowboarduitrusting. Als vuistregel geldt: bij het opzetten moet het bord ongeveer tot aan je kin reiken. Het moet ook zo breed zijn als je laarzen lang zijn.
 • Waarschijnlijk een van de voordelen van snowboarders zijn de laarzen. Maar toch is het essentieel om de juiste maat te kiezen, die meestal een halve maat groter is dan je normale schoenmaat (afhankelijk van de snit).
 • De binding maakt het verschil, afhankelijk van wat voor soort terrein je wilt verkennen. Stijfheid is daarom de belangrijkste factor. Als je de voorkeur geeft aan diepe poedersneeuw of naar het snowpark wil gaan, is een zachtere binding geschikt, terwijl bij snowboarden op hellingen een hardere binding beter is.
 • De helm is net zo belangrijk als het snowboard of de laarzen en zou deel moeten uitmaken van de uitrusting van elke snowboarder. Zorg ervoor dat hij goed past en niet te los zit.
 • Een kwalitatief goede bril zal je leven op besneeuwde dagen veel beter maken. Goede lenzen voorkomen dat de bril beslaat, wat zelfs grijze dagen in de sneeuw leuk maakt.
 • Een andere must-have voor elke snowboarder is de rugbeschermer. Vooral voor degenen die naar het funpark willen gaan is een beschermer cruciaal. Zorg er hierbij voor dat je comfortabel kunt bewegen.

Vooral voor beginners die willen snowboarden is een materiaalverhuur een leuke optie. Als je snowboardlessen boekt op onze website, kun je gemakkelijk de huuroptie voor materiaal kiezen die alles omvat wat je nodig hebt.

De Oostenrijkse Alpen vormen een geweldige omgeving om je eerste hellingen onder de knie te krijgen. In het alpine resort Saalbach kun je snowboardlessen + de perfecte uitrusting boeken bij onze partner board.at, waar al veel mensen hebben leren snowboarden

Een man leerde snowboarden tijdens snowboardlessen in Saalbach in Salzburg.

Een andere geweldige optie is om de westelijke Alpen in Tirol te bezoeken. Bekijk onze partner Skischool Vacancia Sölden in Tirol, bij wie je eenvoudig inclusief uitrusting kunt boeken.

5) Wat doe je tijdens je eerste snowboardlessen? – De basis

Zoals ik je al heb verteld, omvat leren snowboarden veel zitten op de piste, proberen, vallen, opstaan en opnieuw proberen. Alles om je eerste meters op het board onder de knie te krijgen. Je eerste dag leren snowboarden vereist uithoudingsvermogen. Je komt in aanraking met de meest basale vaardigheden, maar dat betekent niet dat je je gaat vervelen. Als je de basis geblinddoekt onder de knie hebt, leg je de basis voor elke volgende stap.

 • Skaten: Skaten betekent in feite rondlopen op vlak terrein met de voorste voet vastgebonden op het bord en de achterste voet die je voortstuwt. Je moet kleine stapjes nemen en je snowboard naast je trekken. Schaatsen is essentieel om toegang te krijgen tot skiliften en om verder te komen op zeer vlakke delen van hellingen.
 • Glijden: Met glijden bedoelen we heel zachte afdalingen met alleen de voorste voet in de riem, terwijl je andere voet rust op het board. Het klinkt eenvoudig, maar geloof me, het heeft oefening nodig. Deze techniek moet worden gebruikt wanneer je de skilift afstapt.
 • J-Bocht: De J-bocht is de eerste beweging die je maakt die op een draai begint te lijken, in de vorm van een “J”. Je glijdt dus naar beneden en draait dan licht bergop.

Traverse: Traverseren betekent de balans op de randen van je board houden om de hellingen af te gaan en zijwaarts te bewegen. Voor de teen-side traverse staat je board horizontaal ten opzichte van de helling, terwijl je rug naar de vallei wijst. Met licht gebogen benen verplaats je je gewicht naar de neus of de staart, afhankelijk van de richting waarin je wilt gaan. De hiel-side traverse werkt hetzelfde, alleen nu wijst je rug naar de helling en kijk je zelf uit op de vallei.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze aanbiedingen voor snowboardlessen in Zermatt in Zwitserland, een paradijs voor snowboarders. De instructeurs ter plaatse hebben al geweldig werk geleverd en veel Yeti’s blij gemaakt.

Of misschien wil je iets heel bijzonders uitproberen en leren snowboarden in het grootste skigebied van Spanje, Baqueira.

6) Wat is de ideale leeftijd om te leren snowboarden?

Een meisje is blij omdat ze tijdens de kerstvakantie heeft leren snowboarden.

Snowboarden is voor iedereen en voor alle leeftijden! Je hebt alleen uithoudingsvermogen, balans en een basissportconditie nodig. Of je nu 20, 40 of 60 jaar bent, je bent nooit te oud om een nieuwe passie op te bouwen. Andersom geldt hetzelfde: kinderen van 3 of 4 jaar die het evenwicht kunnen bewaren, zijn al klaar om op een board de hellingen op te gaan. Houd er rekening mee dat hoe jonger je begint te snowboarden, hoe minder angst je hebt en hoe meer vooruitgang je zult boeken. Zorg er ook voor dat je het juiste cursusoverzicht kiest voor jouw behoeften. Voor zeer jonge kinderen zullen privé-snowboardlessen een betere keuze zijn.

In Italië, in Cortina, bieden we zowel privé- als groepslessen snowboarden voor alle leeftijden. Bekijk ze hier!

Heb ik je overtuigd? Of twijfel je nog of je wil leren skiën of snowboarden? Bekijk het artikel dat mijn collega Ally schreef over skiën en beslis wat je leuker vindt! In het volgende artikel beslist mijn Spaanse vriendin Theresa, die nog nooit aan wintersport heeft gedaan, wat ze het liefst leert. Als je op Theresa lijkt, blijf dan op de hoogte!

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *