Skigebieden dichtbij Nederland: onze top 5

Wil je skiën in een winterwonderland, maar heb je geen zin in een lange autorit? Of je nu met de kinderen op wintersport gaat of zin hebt in een weekend skiën met je vrienden, ook dichtbij huis zijn er leuke skigebieden te vinden.

Zo is Duitsland een perfecte bestemming voor de beginnende skiër, maar ook in Oostenrijk vind je skigebieden die makkelijk met de auto te bereiken zijn. In deze blog hebben we de top 5 skigebieden dichtbij Nederland voor je op een rijtje gezet. Al deze bestemmingen zijn vanuit Utrecht in 9 uur of minder met de auto bereikbaar.

Winterberg: een winterparadijs dichtbij huis

Tijdens de wintersport in Duitsland hebben skiërs een prachtig uitzicht op een winters landschap vanuit de skilift in Winterberg.
Winterberg is een ideale bestemming om te leren skiën © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

In de top 5 van skigebieden dichtbij Nederland mag Winterberg natuurlijk niet ontbreken. Dit gezellige plaatsje in het Duitse Sauerland ligt op zo’n 315 km vanaf Utrecht en is daarmee de ideale bestemming als je op zoek bent naar het echte wintergevoel dichtbij huis.

De skischolen in Winterberg bieden bovendien een groot aanbod aan skilessen. Zo kunnen kinderen en volwassenen dagelijks aan skilessen beginnen, is het mogelijk om lessen met een Nederlandstalige skileraar te volgen en is er een grote keus aan skilessen inclusief de ski-uitrusting.

Heb je altijd al willen leren skiën en is het er nog nooit van gekomen? Dankzij de dichte ligging bij Nederland en de uitstekende faciliteiten is Winterberg de perfecte bestemming om voor de eerste keer op de latten te staan.

Lermoos: skiën met een adembenemend uitzicht

Een skiër op de piste van Lermoos geniet van een prachtig berglandschap.
Vanaf de pistes van Lermoos heb je een indrukwekkend uitzicht op het omliggende landschap © Tiroler Zugspitz Arena/J. Corda

Lermoos is een van de skigebieden in Oostenrijk die makkelijk met de auto bereikbaar zijn. Vanaf Utrecht is het ongeveer 8 uur rijden naar deze wintersportplaats in het gezellige Tirol. De skischolen in Lermoos bieden skilessen voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. In het dal ligt een mooi oefengebied met een brede helling waar beginners in alle rust hun eerste bochtjes kunnen maken.

Het skigebied van Lermoos heeft 25 km aan vooral blauwe pistes. Dit betekent echter niet dat Lermoos alleen geschikt is voor beginners. Vooral boven in het skigebied liggen mooie rode afdalingen waar gevorderde skiërs met de hulp van de skileraar hun vaardigheden en techniek kunnen verbeteren. Bovendien hebben skiërs hier een prachtig uitzicht op de Zugspitze, de hoogste berg in Duitsland met 2962 meter.

1-op-1 skilessen in het prachtige Seefeld

Een skileraar en zijn leerling tijdens een privéles in het skigebied van Seefeld.
Het knusse Seefeld is een van de skigebieden in Oostenrijk die ideaal zijn voor beginners © Skischule Sport Aktiv

Seefeld is een klein dorpje in het Oostenrijkse Tirol, op ongeveer 9 uur rijden vanaf Utrecht. Dankzij de ligging is Seefeld bijzonder sneeuwzeker. Het skigebied bestaat uit 3 verschillende delen: de Seefelder Joch (2064 m), Härmelekopf (2045 m) en Gschwandtkopf (1500 m). Twee van deze delen liggen pal aan het dorp waardoor je direct vanaf je accommodatie de piste op kunt lopen.

Wil je leren skiën op latere leeftijd? Het knusse Seefeld is dankzij een groot aanbod aan blauwe pistes ideaal voor de beginnende skiër en met een privéleraar heb je het skiën zo onder de knie. De eerste lessen vinden vaak plaats bij het dalstation van de Gschwandtkopf. Hier ligt een mooi oefengebied waar je leert glijden en remmen. Vervolgens neemt je privéleraar je mee naar de makkelijke hellingen van het skigebied waar je in je eigen tempo aan je vaardigheden kunt werken.

Voor elk wat wils in Feldberg

Twee skiërs zijn bezig aan een afdaling in het skigebied van Feldberg.
Het gevarieerde skigebied van Feldberg heeft elk type skiër iets te bieden © Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Als je op zoek bent naar een gevarieerd skigebied dan is het Duitse Feldberg een uitstekende keus. De Feldberg is met 1493 m de hoogste berg in het Zwarte Woud. Het gelijknamige skigebied is vanaf Utrecht in zo’n 6 uur te bereiken. Dankzij de ligging dichtbij Nederland is Feldberg dan ook erg populair voor een korte wintersport in Duitsland.

Met 26 km aan pistes is het skigebied van Feldberg niet groot, maar wel bijzonder veelzijdig met 7 km aan blauwe pistes, 14 km aan rode pistes en 5 km aan zwarte pistes. De skischolen in Feldberg hebben een ruim aanbod aan skilessen voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.

Zowel beginners als gevorderde skiërs kunnen in het skigebied van Feldberg terecht. Beginners leren in de oefenweide allereerst de basistechnieken van het skiën. Skiërs die al ervaring hebben, kunnen met de hulp van hun skileraar hun techniek verbeteren. Feldberg biedt bijvoorbeeld een aantal mooie rode pistes en heeft zelfs een officiële wereldbekerafdaling, zwarte piste nr. 14, die door het bos naar beneden loopt.

Ehrwalder Alm: de ultieme familiebestemming

Een groep leerlingen poseert voor een foto met hun skilerares in het skigebied van Ehrwalder Alm.
Ehrwalder Alm is een perfecte bestemming voor het hele gezin © Tiroler Skischule Lermoos

Op ongeveer 9 uur rijden vanaf Utrecht ligt Ehrwalder Alm, een klein en gezellig skigebied dat deel uitmaakt van de Zugspitz Arena. Dit Oostenrijkse skigebied biedt 27,5 km aan vooral makkelijke pistes en is dan ook zeer geliefd onder beginners en gezinnen met kinderen.

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen bij de skischolen in Ehrwalder Alm terecht voor skilessen. Op speelse wijze maken de kleintjes kennis met het skiën en leren ze de basistechnieken zoals het glijden en remmen. Aan het eind van de cursus kunnen ze deelnemen aan de wekelijkse race die elke vrijdag wordt gehouden.

Ook buiten de piste zijn er leuke activiteiten te doen voor de hele familie. Zo kan er elke vrijdagavond tussen 18.30 en 21.30 uur gerodeld worden. De sleetjes kunnen gehuurd worden bij het dalstation van de Ehrwalder Almbahn en op de rodelavonden zijn ook enkele berghutten ‘s avonds geopend.

 

Als klein meisje in Nederland was ik al gefascineerd door sneeuw en de bergen. Deze liefde is nooit verdwenen en het is dan ook geen verrassing dat ik nu in Oostenrijk woon zodat ik van de prachtige winters kan genieten.

 

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.