Skiën met kinderen: 5 tips voor een perfecte eerste skivakantie

Veel wintersportliefhebbers kunnen niet wachten om hun liefde voor het skiën te delen met hun kinderen, maar het kan ook spannend zijn om voor de eerste keer als gezin op wintersport te gaan. Vinden de kids het wel net zo leuk als jij? Zijn ze er klaar voor? Maak je geen zorgen! Het team van CheckYeti heeft 5 tips verzameld om van de eerste skivakantie een groot succes te maken.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op skiles?

Twee kinderen genieten in de sneeuw in Gerlos.
In de ski-kleuterschool krijgen de kleintjes ‘s ochtends skiles en kunnen ze ‘s middags lekker spelen in de sneeuw © Wintersportschule Gerlos

Eén van de meest gestelde vragen is wanneer kinderen met skiën kunnen beginnen. Het eerlijke antwoord is dat dit sterk afhankelijk is van het kind. In de regel kunnen de meeste kinderen vanaf 4 jaar leren skiën. Kinderen van deze leeftijd kunnen hun evenwicht bewaren en hun gewicht van het ene naar het andere been verplaatsen, zodat ze hun eerste bochtjes op ski’s kunnen maken.

Natuurlijk is elk kind anders. Sommige peuters staan te trappelen om net als papa en mama op de latten te staan, terwijl andere kinderen op deze leeftijd nog helemaal geen interesse hebben.

Een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met het skiën is de ski-kleuterschool. Ga je op wintersport in Oostenrijk, dan is er een ruim aanbod om uit te kiezen. Zo bieden de skischolen in Gerlos skilessen in combinatie met kinderopvang. De kinderen krijgen dan ‘s ochtends 2 uur skiles en ‘s middags kunnen ze lekker met leeftijdsgenootjes in de sneeuw spelen.

Tip 1: Een winterwonderland dicht bij huis

Blik op een zonnige piste in Winterberg.
Je hoeft niet ver te rijden voor het echte wintersportgevoel © WinterSportArena Sauerland

De eerste keer skiën met kinderen kan erg spannend zijn, voor zowel de ouder als het kind. Voeg daar ook nog eens een lange autorit aan toe en dan kan het zomaar gebeuren dat het begin van de vakantie een stressvolle ervaring wordt.

Dit is niet nodig! Voor gezinnen die het echte wintersportgevoel willen hebben, maar niet ver willen reizen is Winterberg de ideale bestemming. Dit gezellige plaatsje in het Duitse Sauerland heeft alles te bieden voor een geslaagde skivakantie met kinderen.

Wil je in alle rust leren skiën? Probeer dan het skigebied rond de Schloßberg of het familievriendelijke skigebied Snow World Züschen, allebei op zo’n 10 minuten rijden vanaf Winterberg.

Tip 2: Skilessen met skiverhuur

Blik op ski’s, skischoenen en skistokken in de sneeuw.
Het boeken van skilessen met skiverhuur bespaart geld en zorgt voor veel gemak.

Als je de eerste keer gaat skiën met kinderen is het een goed idee om skilessen met skiverhuur te boeken. Zo kunnen de kids het skiën uitproberen zonder de extra kosten van het aanschaffen van de ski-uitrusting.

Zo bieden de skischolen in Flachau lessen waarbij de uitrusting is inbegrepen of optioneel bijgeboekt kan worden. Dat betekent dat je de ski’s, skistokken en skischoenen niet vanuit Nederland hoeft mee te nemen.

Bovendien kunnen ze bij de skiverhuur goed advies geven over de juiste ski-uitrusting voor jouw kind. Ideaal: je hebt niet alleen alle gemak, maar bespaart ook nog eens veel geld.

Tip 3: De juiste bestemming voor het hele gezin

Blik op een besneeuwde piste in Willingen.
Willingen staat bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een ideale bestemming als je voor het eerst gaat skiën met kinderen © Skiresort.de

Voor een skivakantie met kinderen is het belangrijk om het skigebied af te stemmen op de kids, maar ook rekening te houden met je eigen wensen. Ben je een ervaren skiër en wil je zelf tochten maken terwijl de kinderen skiles volgen of ben je een beginner en ben je op zoek naar eenvoudige hellingen waar je zelf rustig kunt oefenen?

Voor beginners en gezinnen met kinderen is Willingen een perfecte bestemming. Dit plaatsje in het Duitse Sauerland is niet alleen met de auto snel te bereiken, maar heeft mooie, brede pistes en biedt een prachtig uitzicht. Bovendien geven de skischolen in Willingen dagelijks skilessen voor jong en oud en staat het skigebied bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Tip 4: Spelen én leren in een kinderland

Een skilerares poseert voor een foto met haar leerlingen en BOBO de pinguïn.
In BOBO’s Kinderland leren de kinderen met veel plezier © Tiroler Skischule Lermoos Pepi Pechtl

Kinderen leren het snelst als ze veel plezier hebben. Bij skilessen voor kinderen worden de basistechnieken dan ook aangeleerd met allerlei leuke spelletjes. De meeste skigebieden beschikken bovendien over een kinderland, de ideale plek voor kinderen om kennis te maken met de wintersport.

In Lermoos kunnen de kids bijvoorbeeld terecht in BOBO’s Kinderland. Aangemoedigd door BOBO de pinguïn en de enthousiaste skileraren van de skischolen in Lermoos pikken de kinderen het skiën moeiteloos op.

Tip 5: Skiles in de eigen taal

Een skileraar is bezig aan de voorbereidingen op de skiles met een van zijn leerlingen.
Veel ouders vinden het fijn als hun kind in het Nederlands les krijgt © CheckYeti/Roland Haschka

De meeste kinderen, en hun ouders, vinden het prettig om skiles in hun eigen taal te krijgen. In veel skigebieden hebben de skischolen dan ook Nederlandstalige skileraren in dienst. Vooral in Oostenrijk, maar ook in het Duitse Sauerland is het vaak geen probleem om Nederlandse skilessen te boeken.

Hinterglemm is een van de skigebieden waar CheckYeti de 100% Nederlands Garantie biedt. Dat betekent dat één of meer skischolen in Hinterglemm Nederlandstalige skileraren garanderen voor alle groeps- of privélessen op CheckYeti, zelfs tijdens de drukke schoolvakanties.

 

Als klein meisje in Nederland was ik al gefascineerd door sneeuw en de bergen. Deze liefde is nooit verdwenen en het is dan ook geen verrassing dat ik nu in Oostenrijk woon zodat ik van de prachtige winters kan genieten.

 

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.