Skilessen voor kinderen: vind geschikte lessen voor elke leeftijd

De meeste ski-enthousiaste ouders vragen zich op een gegeven moment af wanneer hun kinderen klaar zijn voor hun eerste stapjes in de sneeuw en de wereld van het skiën.

Meestal leren kinderen skiën vanaf een jaar of 4 oud. Op die leeftijd hebben ze de nodige fysieke en motorische vaardigheden, zoals lichamelijke kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Het is echter belangrijk rekening te houden met de individuele behoeften en vaardigheden van jouw kind. Terwijl sommige kinderen al vroeg de motorische vaardigheden bezitten om met skiën te beginnen, hebben anderen wat meer tijd nodig. Uiteraard doen de vriendelijke ski-instructeurs en plaatselijke ski-mascottes er alles aan om je kind op zijn gemak te stellen, maar als je twijfelt of je kind klaar is voor zijn eerste skiles dan is wachten nooit een slechte beslissing.

Kinderen die wat ouder zijn en nog nooit op de latten hebben gestaan kunnen natuurlijk ook op elk moment beginnen. Of je nu een kleuter of een tiener hebt die graag wil leren skiën, skischolen bieden lessen aan voor kinderen van alle leeftijden.

Het team van CheckYeti heeft een lijst samengesteld van alle mogelijke skilessen voor kinderen, zodat jij, als ouder, kunt beslissen welke lessen het meest geschikt zijn voor jouw kind.

Zal ik mijn kind zelf les geven of kiezen voor skilessen?

Twee jonge kinderen op ski’s.
Elk kind kan leren skiën – de ideale skilessen helpen de nodige vaardigheden te ontwikkelen.

In sommige gevallen geven ouders hun kind het liefst zelf skiles. Het is echter belangrijk dit alleen te doen als je zelf een ervaren skiër met uitstekende techniek bent. In het beste geval heb je ook nog basiskennis met betrekking tot de motorische vaardigheden van kinderen en pedagogische lesmethoden. Alleen op die manier beleven zowel ouder als kind plezier aan het leren en lesgeven.

Speel je het liever op veilig en wil je dat je kind de basistechnieken op een veilige en effectieve manier leert, terwijl hij of zij of plezier heeft met leeftijdsgenootjes? Dan zijn skilessen de juiste keuze. Tijdens de groepslessen besteden ervaren instructeurs aandacht aan de individuele behoeften van elk kind. De kinderen krijgen les in een veilig skigebied op goed onderhouden, rustige hellingen, weg van de drukke pistes. Dit zorgt ervoor dat ze langzaam aan hun omgeving kunnen wennen en het garandeert een veilig en snel leerproces.

2-3 jaar oud: pret in de sneeuw

Een kleuter in de sneeuw met ski’s.
Veel skischolen bieden skilessen in combinatie met kinderopvang, waarbij de allerkleinsten de kans krijgen om langzaam te wennen aan de sneeuw.

In veel skigebieden is het mogelijk om skilessen te boeken voor kinderen jonger dan 3 jaar oud. De skischolen bieden deze lessen meestal in combinatie met kinderopvang. De allerkleinsten hebben doorgaans niet de nodige coördinatie, het uithoudingsvermogen of de lichamelijke kracht om urenlang skiles te krijgen. Daarom zijn deze skilessen met kinderopvang de ideale optie. De kinderen maken hier op speelse wijze kennis met de sneeuw en hebben alle tijd om te wennen aan de ski-uitrusting. De kinderopvang van de skischool is de perfecte manier om je kind voor te bereiden op de allereerste skiles.

Er worden allerlei spelletjes gespeeld om de kinderen te laten wennen aan de uitrusting. Eerst spelen de kinderen in hun skischoenen. Zodra ze zich op hun gemak voelen, wordt de eerste en later de tweede ski bevestigd. Tijdens de skilessen beleven de kinderen allerlei avonturen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een ritje maken op het magische tapijt, een lopende band die de kinderen als lift gebruiken.

Tip van CheckYeti: St. Johann is een klein, rustig dorpje in het Oostenrijkse Tirol en een ideale bestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Al vanaf 2 jaar oud kunnen ze hier kennismaken met sneeuwpret in het vrolijke “Kinderland”.

Bekijk ons aanbod aan skilessen in St. Johann >

3-4 jaar oud: tijd voor de eerste skiles

Twee jonge kinderen op ski’s laten zien dat ze de sneeuwploeg beheersen.
In hun eerste skilessen nemen kinderen de eerste stappen in de wereld van het skiën met technieken zoals de sneeuwploeg.

Over het algemeen zijn kinderen van 3-4 jaar oud klaar voor de eerste ervaring op ski’s. Elk kind is echter anders dus als ouders beslissen of hun kind klaar is voor skilessen is het belangrijk dat ze rekening houden met de individuele behoeften en vaardigheden van het kind. Het is een voordeel als kinderen naar de peuterspeelzaal zijn geweest, omdat ze dan al gewend zijn om samen met een groep leeftijdsgenootjes te leren.

Tijdens de eerste skiles maken kinderen op speelse wijze kennis met de ski-uitrusting. Om deze ervaring niet al te overweldigend te maken leren kinderen eerst om te glijden op een vlakke ondergrond voordat ze de sneeuwploeg leren. De ploeg is een belangrijke techniek, waarmee kinderen kunnen remmen en een gevoel voor snelheid krijgen. De eerste kennismaking met het skiën duurt meestal niet langer dan 3 uur, aangezien jonge kinderen niet de energie of het uithoudingsvermogen hebben voor langere trainingen.

Als een kind nog geen ervaring heeft, is het aan te raden eerst een sessie van 1 of 2 dagen te boeken. Zo kun je zien of je kind überhaupt geïnteresseerd is in skiën. Zijn de eerste dagen een succes, dan is het meestal geen problemen de lessen te verlengen.

Tip van CheckYeti: In het hart van de Kitzbüheler Alpen ligt Westendorf. Dit zeer toegankelijke skigebied is de perfecte plek voor kinderen om op speelse wijze hun vaardigheden te verbeteren. Ze kunnen zelfs lunchen met hun Nederlands sprekende instructeur.

Bekijk ons aanbod in Westendorf >

4-6 jaar oud: de eerste bochtjes

Twee kinderen die skitechnieken oefenen.
De ontwikkeling van de nodige motorische vaardigheden is belangrijk voor het skiën.

Tussen de leeftijd van 4 en 6 jaar oud maken kinderen een enorme groei door op het gebied van motorische vaardigheden: balans en coördinatie verbeteren meestal drastisch gedurende deze periode. Vooral als kinderen al wat ski-ervaring hebben, is dit het juiste moment om te beginnen met het oefenen van bochtjes.

De allereerste bochtjes worden meestal met behulp van de ploegtechniek gemaakt. Om een succesvolle ploegbocht te maken moeten kinderen hun gewicht naar de binnenkant van hun buitenste ski verplaatsen. De ski’s draaien dan automatisch. Zodra ze de bochtjes beheersen zijn de kinderen klaar om de kinderweide te verlaten en hun nieuwe vaardigheden op de piste voor beginners uit te proberen.

Om de piste voor beginners te bereiken moeten de kinderen meestal gebruik maken van een skilift. Daarom wordt er ook altijd aandacht besteed aan het juiste gebruik van de skilift met behulp van oefenliften.

Tip van CheckYeti: Bij Skischule Kahler Asten kun je in het familievriendelijke skigebied Schlossberg, op 10 minuten rijden vanaf Winterberg, vanaf een zonnig terras naast de kinderweide toekijken hoe je kinderen hun eerste bochten in de sneeuw maken.

Klik hier voor meer informatie >

7-12 jaar oud: nu wordt het ernst

Een kind op ski’s middenin een bocht.
Vanaf een jaar of 7 oud kunnen kinderen aan hun parallelbochten en carvingtechniek gaan werken.

Zodra je kind een jaar of 7 oud is, heeft het meestal de nodige kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen ontwikkeld om zijn of haar skitechnieken verder aan te scherpen. Rond deze leeftijd leren ze perfect met de skistokken om te gaan en parallelbochten te maken. Lessen voor kinderen van deze leeftijd richten zich meestal op het leren van de juiste ski- en gewichtsverplaatsing voor de carvingtechniek.

Tip van CheckYeti: Bij Skischule Total in Ehrwald worden kinderen van 3-14 jaar ingedeeld in groepen op basis van leeftijd en ervaring. Dit zorgt ervoor dat kinderen van alle verschillende ervaringsniveaus lessen krijgen die specifiek op hun vaardigheden zijn afgestemd.

Klik hier voor meer informatie >

13-16 jaar oud: plezier en actie

A group of teenage skiers giving a thumbs up.
Jonge skiërs hebben behoefte aan plezier, actie en uitdagingen!

Kinderen die rond een jaar of 3-4 beginnen met skiën en regelmatig oefenen, zijn gevorderde skiërs tegen de tijd dat de tienerjaren bereikt zijn. Ervaren tieners kunnen doorgaans perfect parallelbochten skiën, kunnen beter carven dan volwassenen en nemen zonder problemen een zwarte (moeilijke) piste.

Vooral rond deze leeftijd hebben kinderen behoefte aan plezier en actie op de pistes. De perfecte optie voor deze groep is een skiles die ook onderwijst in freestyle en springtechnieken – de ideale uitdaging voor een nieuwsgierige en avontuurlijker tiener.

Tip van CheckYeti: Ga je op wintersportvakantie met tieners dan is het niet altijd makkelijk geschikte lessen met leeftijdsgenoten te vinden. De Snow & Bike Factory in Willingen biedt speciaal voor deze groep, van 13-17 jaar, lessen voor alle ervaringsniveaus.

Klik hier voor meer informatie >

Er is voor mij niets mooiers dan met sneeuw bedekte bergen. Tijdens de wintermaanden grijp ik dan ook elke kans om de stad achter me te laten en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.