Kinderskilessen: groeps- of privélessen?

Bij het boeken van kinderskilessen komen veel keuzes kijken: met of zonder de huur van een ski-uitrusting, beginners of gevorderde lessen, een halve of een hele dag, maar in de eerste plaats moet er een keuze gemaakt worden tussen groeps- en privélessen.

Sommige ouders willen hun kinderen het liefst zelfs lesgeven. We raden echter aan dit alleen te doen, als je zelf een uitstekende skiër bent en voldoende geduld kunt opbrengen. Kies je er echter voor om je kind in te schrijven voor skilessen met een professionele instructeur met training in pedagogiek, dan ben je verzekerd van lessen waarin alle technieken correct aangeleerd worden en waarbij je kind geen slechte gewoontes oppikt.

Heb je besloten dat een skiles met professionele instructeur de juiste keuze is? Perfect! Dan moet er nog één belangrijke keuze gemaakt worden: is een groeps- of een privéles beter voor de individuele ontwikkeling van jouw kind? Het team van CheckYeti weet precies welke factoren doorslaggevend zijn voor het succes van kinderskilessen en natuurlijk delen we deze kennis graag, om je te helpen de beste keuze te maken:

Leeftijd en ervaringsniveau

Een groepje kinderen heeft plezier met de instructeur in het Kinderland.
Voor jonge kinderen zijn groepslessen vaak een goede keuze

Meestal worden voor jonge kinderen (jonger dan 7 jaar) groepslessen aangeraden. De reden hiervoor is dat kinderen in deze leeftijdsgroep het vaak makkelijker vinden om samen met leeftijdsgenootjes te leren. Tijdens de skilessen ontdekken de kinderen het skiën spelenderwijze en leren ze elkaar zelfs nieuwe trucs. Ook zijn groepslessen de ideale manier om het skiën voor het eerst uit te proberen. Als je kind het naar zijn zin heeft, is het bijna altijd mogelijk de lessen te verlengen.

Ook als een kind jonger dan 7 jaar is, kunnen de ouders natuurlijk overwegen om voor privélessen te kiezen. Het voordeel van privélessen is dat de instructeur zich volledig kan concentreren op de individuele behoeften en vaardigheden van het kind. Zo geniet je kind het voordeel van een speciaal aan hem of haar aangepaste skiles. Dit is de reden dat kinderen met privélessen vaak sneller vooruitgang boeken dan in groepslessen. Voor kinderen die al wat meer ervaring hebben, is het volgen van privélessen de ideale manier om hun skitechniek te verbeteren en eventuele slechte gewoontes te corrigeren.

Voor het boeken van kinderskilessen is het belangrijk je goed te informeren over de verschillende ervaringsniveaus en wat voor jouw kind van toepassing is.

Persoonlijkheid en fysieke vaardigheden

Een kind slalomt van een gemiddeld moeilijke piste.
Het is belangrijk rekening te houden met de persoonlijkheid van je kind bij de keuze van een skiles

Bij de keuze voor groeps- of privélessen is het belangrijk rekening te houden met zowel de persoonlijkheid als de fysieke vaardigheden van het kind. Het is natuurlijk vooral belangrijk dat je kind plezier heeft, dus probeer in gedachte te houden welke lessen in dit opzicht het meest geschikt zijn.

Kan je kind bijvoorbeeld erg snel leren en heeft het goede motorische vaardigheden, dan is een groepsles wellicht niet uitdagend genoeg en wordt misschien zelfs als saai ervaren. In dit geval kan een privéles een uitkomst zijn, aangezien een professionele instructeur de lessen kan aanpassen aan de vaardigheden en het tempo van jouw kind, zonder met andere kinderen rekening te hoeven houden.

Voor verlegen kinderen, die het moeilijk vinden van hun ouders gescheiden te worden, is het ook vaak beter een privéles te volgen. Een introvert kind heeft waarschijnlijk meer plezier met een privéleraar, aangezien de lessen aan zijn of haar behoeftes en humeur aangepast kunnen worden. In een privéles kan de instructeur een kind makkelijker kalmeren, afleiden en motiveren dan in een groepsles.

Voor extraverte, sociale kinderen geldt het tegendeel; vindt je kind het leuk om tijd met andere kinderen door te brengen, dan raadt het team van CheckYeti een groepsles aan. In een dergelijke kinderskiles profiteren kinderen niet alleen van de begeleiding van een instructeur, maar hebben ze ook veel plezier met kinderen van dezelfde leeftijd die net zo enthousiast zijn om te leren skiën en maken ze snel vriendjes!

CheckYeti Tip: Houd er rekening mee dat een groepsles van 3 uur niet hetzelfde is als een privéles van 3 uur. Een privéles is een stuk intensiever dan een groepsles en eist dus ook een stuk meer van een kind. Om er zeker van te zijn dat je kind niet te uitgeput of ontmoedigd is na de les, is het belangrijk dat kinderen jonger dan 8 jaar privélessen van niet langer dan 2 uur volgen.

Datum en duur van de skiles

Een kind en een privé-instructeur oefenen samen op de piste.
Heb je een strak schema? Dan is een privéles de juiste keuze!

Hoewel de starttijden van groepslessen steeds flexibeler worden en je tegenwoordig in veel skigebieden vrijwel elke dag met lessen kunt beginnen, begint een klassieke skiles vaak op zondag. De lessen duren meestal 3 tot 5 dagen en beginnen in de ochtend. Voor families die gedurende de week aankomen of die graag een zekere flexibiliteit hebben tijdens hun vakantie, is een privéles de juiste keuze.

Dergelijke lessen hebben vaak flexibele roosters en de duur van de les kan individueel aangepast worden. In sommige gevallen kan het zelfs zo geregeld worden dat de instructeur het kind bij het hotel of een vooraf afgesproken ontmoetingsplek ophaalt, wat de planning van de skivakantie een stuk makkelijker maakt.

Ben je van plan om zelf op de latten te staan terwijl je kind skilessen volgt, dan is het aan te raden om voor een groepsles te kiezen. Een groepsles heeft namelijk het voordeel dat kinderen meestal samen met hun instructeur kunnen lunchen. Natuurlijk kunnen kinderen ook opgehaald worden om samen met de familie te eten en ‘s middags teruggebracht worden voor de rest van de les.

Wil je de vrijheid hebben om met de hele familie van de vakantie te genieten, en niet alleen aan het eind van de middag, zodra de lessen afgelopen zijn, plezier met je kind kunnen beleven? Dan is het de beste keuze om skilessen de boeken die alleen ‘s morgens plaatsvinden. Op die manier kun je ‘s middags samen oefenen wat je kind in de ochtend geleerd heeft.

CheckYeti Tip: Het is handig om skilessen voor je kind zo vroeg mogelijk te boeken. Vooral privélessen zijn erg snel vol. Kies jouw ideale lessen terwijl je de rest van de skivakantie plant en bespaar jezelf een hoop stress!

Vakantiebudget

Drie kinderen krijgen instructies van een privé-instructeur op de piste.
Kinderen van verschillende leeftijden kunnen samen leren skiën als je kiest voor een privé-instructeur

Over het algemeen zijn privélessen duurder dan groepslessen. Een privéles kost dan wel meer, je kinderen zullen de basistechnieken van het skiën ook sneller oppikken. In groepslessen kan het soms wat langer duren voordat kinderen de basistechnieken beheersen. Aan de andere kant hebben ze meer plezier, aangezien ze met andere kinderen kunnen spelen en van de pistes kunnen glijden met hun nieuwe vriendjes!

Een voordeel van privélessen is dat kinderen sneller leren en dus minder lessen nodig hebben. Als je het zo bekijkt, zijn een paar privélessen misschien zelfs goedkoper dan een week aan groepslessen. Aan de andere kant worden er vaak kortingen aangeboden voor groepslessen van meerdere dagen, wat die lessen ook weer een stuk goedkoper maakt.

Voor je beslist om veel geld te investeren in een ski-uitrusting voor de hele familie, raden we je aan om het aanbod van de scholen te bekijken: veel scholen bieden de mogelijkheid om groepslessen te boeken waarbij de huur van ski’s is inbegrepen. Dit is een goede deal voor families en kinderen die het skiën willen uitproberen, zonder gelijk nieuwe ski’s, een helm en een hele nieuwe outfit te hoeven aanschaffen.

CheckYeti Tip: Veel resorts bieden lessen aan waarbij ski-instructeurs met 2, 3 of 4 deelnemers gedeeld kunnen worden. Dit is een uitstekende keuze voor families die met vrienden of met een andere familie op vakantie gaan. Ook is het een ideale optie voor kinderen van verschillende leeftijden die graag samen willen leren skiën, aangezien het erg waarschijnlijk is dat ze bij groepslessen opgesplitst zouden worden.

Er is voor mij niets mooiers dan met sneeuw bedekte bergen. Tijdens de wintermaanden grijp ik dan ook elke kans om de stad achter me te laten en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.