Hoe kinderen leren skiën: 6 handige tips & trucs

Hoop jij ook dat je kinderen de liefde van het skiën van je overnemen? Dan ben je niet alleen. Maar wist je dat de timing van hun eerste skiles erg belangrijk is? Vaak is de eerste ski-ervaring namelijk bepalend of je kids het skiën net zo leuk zullen vinden als jij.

Wil je graag meer weten? In deze blog vertelt het team van CheckYeti alles dat je moet weten over de eerste skiles van je kinderen inclusief 6 handige tips.

Op welke leeftijd kunnen kinderen met skiën beginnen?

Een kind maakt de eerste bochtjes in de sneeuw.
Kinderen leren veel sneller skiën dan volwassenen

Het is waar: hoe eerder je kinderen leren skiën, hoe beter. Maar op welke leeftijd je kinderen met skiën kunnen beginnen, is afhankelijk van hun motivatie, enthousiasme en fysieke vaardigheden. Sommige peuters kunnen niet wachten om net als papa en mama op de latten te staan, terwijl andere kinderen één of twee jaar ouder zijn voordat ze interesse hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je rekening houdt met het karakter van je kinderen (zijn ze verlegen of zijn ze nergens bang voor?) en hun fysieke vaardigheden (hebben ze een goede coördinatie?) voordat je ze kennis laat maken met skiën.

In de regel kunnen de meeste kinderen vanaf 4 jaar met skiën beginnen. Kinderen van deze leeftijd kunnen hun balans houden en hun gewicht van het ene naar het andere been verplaatsen, zodat ze de eerste bochtjes kunnen maken. Op een snowboard beweeg je je echter anders en deze bewegingen zijn misschien nog iets te moeilijk voor kleine kinderen. We raden dan ook aan om vanaf 8 jaar met snowboarden te beginnen.

Tip van CheckYeti: Weet je niet zeker of je kinderen skiën leuk zullen vinden? Probeer dan eerst een halve dag uit. Kinderen tussen 3 en 14 jaar kunnen in Ehrwalder Alm bijvoorbeeld een les van 2 uur boeken. Begin met een halve dag en als je kinderen van de eerste dag genieten dan kan je er nog een paar dagen bij boeken. Voordat je het weet, veroveren je kinderen de pistes.

Welk skigebied moet ik kiezen?

Een kind heeft plezier in een kinderland.
In een kinderland leren kinderen spelenderwijs skiën

Bepaalde skigebieden zijn meer gericht op beginners en families dan andere. Het is een goed idee om een skigebied te kiezen met verschillende oefengebieden en makkelijke hellingen om het makkelijker voor je kinderen te maken om skiën te leren. Houd er rekening mee dat de oefengebieden makkelijk bereikbaar moeten zijn dus in de vallei of in de buurt van de skilift. Zo voorkom je dat je kinderen al moe zijn voordat ze de skis omgebonden hebben.

Kinderen pakken het skiën zonder moeite op als je ze spelenderwijs de basistechnieken leert, zoals de ploeg en bochten naar links en rechts. Heb je al een skigebied op het oog? Check dan of ze een kinderland bieden. Leren skiën in een kinderland is een avontuur dankzij de kleurrijke mascottes, magische tapijten, verschillende hindernissen en skicarrousels. Je kinderen zullen merken dat de tijd voorbij vliegt als je lol hebt.

Tip van CheckYeti: Zorg dat je kinderen leren skiën met de hulp van een professional, zoals FUNty de gele olifant. Deze geliefde mascotte woont in Zell am Ziller en staat klaar om je kinderen te helpen bij het draaien van hun eerste bochtjes in het kinderland.

Moet ik mijn kinderen zelf leren skiën?

Een groep kinderen neemt deel aan een beginnerscursus skiën.
Groepslessen zijn een leuke manier om te leren skiën

Veel skiliefhebbers kunnen niet wachten om hun kinderen skiën te leren, maar zelf je kinderen lesgeven is alleen aan te raden in 2 gevallen: je bent een uitstekende skiër en je hebt de vaardigheden en het geduld om je kinderen iets nieuws te leren.

Ouders vergeten vaak wat het hoofddoel is als kinderen voor het eerst op de latten staan. Ze moeten vooral lol hebben in de sneeuw en wennen aan de ski-uitrusting. Als je kinderen plezier hebben dan zullen ze graag skiën leren en vinden ze het leuk om te oefenen. Lesgeven is niet voor iedereen weggelegd. Kinderen moeten op speelse wijze en met veel geduld en begrip het skiën onder de knie krijgen. Het komt voor dat kinderen en ouders gefrustreerd en gestrest raken als het eventjes niet lukt.

Professionele skileraren hebben geleerd hoe ze de lessen het beste aan kunnen pakken. Ze voelen goed aan wanneer de kinderen een pauze nodig hebben, wanneer het tijd is voor een spelletje om de kinderen te motiveren, en hoe ze tips kunnen geven om de skitechniek te verbeteren.

Tip van CheckYeti: Ga de laatste dag van je vakantie samen met je kinderen skiën. Na een gezellige week op een skischool zijn de meeste kinderen klaar voor de blauwe pistes en zullen ze vol trots laten zien wat ze geleerd hebben.

Wat is beter: groepslessen of een privéleraar?

Een jongetje in een lift met zijn privéleraar.
Met een professionele skileraar zullen je kinderen in een mum van tijd leren skiën

Of je beter groepslessen kunt kiezen of lessen met een privéleraar is vooral afhankelijk van jouw kinderen. Hebben je kinderen nog nooit geskied? Gaan ze graag met andere kinderen om of hebben ze vaak tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie? Vooral voor kleine kinderen raden we aan om een groepsles te proberen, want de leukste manier om skiën te leren is samen met kinderen van hun eigen leeftijd. Eén ding is zeker, ze zullen zich tijdens een groepsles nooit vervelen.

Als je niet veel tijd hebt dan is het misschien een idee om een privéleraar te boeken om je kinderen te helpen met het leren skiën. Als je bijvoorbeeld een korte skitrip aan het plannen bent dan is het misschien moeilijk om een groepsles voor jouw exacte datum te vinden. Privéleraren hebben vaak flexibelere schema’s. De tijd, duur en ontmoetingsplek kan je met je privéleraar afspreken. Bovendien hoeft de skileraar zich alleen te richten op het tempo en het niveau van jouw kinderen, waardoor ze hun techniek nog sneller verbeteren.

Tip van CheckYeti: Heb je al eens een privéles met een groep of je familie geprobeerd? Skischolen in Flachau bieden privélessen voor families of groepen (bijvoorbeeld met je vrienden). Zo heb je alle voordelen van een privéleraar en de gezelligheid van een groepsles.

Hoe snel leren mijn kinderen skiën?

Kinderen hebben de tijd nodig om op hun eigen tempo skiën te leren. Onze ervaring is dat de meeste kinderen 3 of 4 dagen skiles (à 3 uur) nodig hebben om zich veilig te voelen op de skis.

Tijdens hun eerste skilessen zullen je kinderen wennen aan de ski-uitrusting, ze leren de ploeg (de bekende pizzapunt), ze maken hun eerste bochtjes, en ze oefenen hoe ze op een vlakke ondergrond moeten stoppen. Als je kinderen de basistechnieken onder de knie hebben, kunnen ze deelnemen aan de lessen voor licht gevorderden. Hier leren ze parallel skiën en zullen ze voor het eerst op de blauwe piste, en in sommige gevallen de rode piste, skiën.

Geavanceerde lessen zijn bedoeld voor kinderen die al ervaring hebben met skiën. Ze kunnen al parallel skiën en ze hebben geen moeite met de zwarte pistes. Als je één keer per jaar of minder met skivakantie gaat, is het een goed idee om een paar skilessen voor je kinderen te boeken om hun skitechniek weer op te frissen.

Tip van CheckYeti: Arriveer je midden in de week? Veel lessen voor beginners beginnen op zondag of maandag, maar er zijn skischolen die beginnerslessen aanbieden die op elke dag van de week starten, zoals in het Duitse Winterberg.

Welke uitrusting heb ik nodig om te skiën?

Een familie skiet in de Alpen.
De juiste uitrusting is belangrijk om gezellig en veilig te kunnen skiën

De standaard ski-uitrusting bestaat uit een skipak (jack, broek, handschoenen), ski’s, skischoenen, skistokken, een helm en skibril. Zorg ervoor dat zowel de helm als de skischoenen perfect passen zodat je kinderen optimaal van hun skilessen kunnen genieten. Door skischoenen te kiezen die goed zitten voorkom je dat de eerste skilessen een nare ervaring worden en de juiste helm is natuurlijk belangrijk voor de veiligheid.

Bij het kiezen van skikleding voor je kinderen moet je op 2 dingen letten. De kleding moet warm en waterdicht zijn. Kinderen spelen veel in de sneeuw tijdens de lessen. Je wil dat je kinderen droog en warm blijven dus het kopen van de juiste kleding is een goede investering.

Tip van CheckYeti: Het kopen van de ski-uitrusting voor je kinderen is vaak niet goedkoop. Als je niet zeker bent of je kinderen skiën wel leuk vinden of als je bang bent dat ze te snel uit de kleren groeien, dan is het een goed idee om de ski-uitrusting te huren op de plaats van bestemming. In Willingen heb je bijvoorbeeld heel veel mogelijkheden om beginnerslessen te boeken met de ski-uitrusting inbegrepen (skischoenen, ski’s, skistokken).

 

  Was dit artikel nuttig?

   

  Als klein meisje in Nederland was ik al gefascineerd door sneeuw en de bergen. Deze liefde is nooit verdwenen en het is dan ook geen verrassing dat ik nu in Oostenrijk woon zodat ik van de prachtige winters kan genieten.

   

  Meer avontuur & reisinspiratie
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.