Hoe volwassenen leren skiën: de 6 beste tips

Een skileraar leert twee meisjes skiën.

Veel volwassenen die nog nooit geskied hebben, aarzelen om de eerste stap te zetten en een skivakantie te boeken. Maar stel je dit eens voor: een besneeuwde helling, een stralende zon, skiërs die vrolijk een berg afdalen. En daar ben jij, bovenop de berg, genietend van de witte wereld om je heen en een onbeschrijflijk mooi uitzicht. Voor veel mensen is het een droom om dit zelf te beleven.

Je bent nooit te oud om te leren en voor skiën geldt dat ook. Het klopt misschien dat kinderen de sport makkelijker oppakken, maar met de juiste motivatie en training kunnen volwassenen net zo makkelijk leren skiën. Meer dan een derde van de deelnemers aan beginnerslessen is volwassen, dus stop met fantaseren en maak van je droom de werkelijkheid.

Het team CheckYeti heeft een aantal handige tips verzameld zodat beginners met succes kunnen deelnemen aan de populairste wintersport die er is.

Kunnen volwassenen leren skiën?

Een volwassen skiër is bezig aan een beginnersles.
Wie zegt dat volwassenen niet kunnen leren skiën?

Het antwoord is: ja, natuurlijk! De mythe dat volwassenen niet kunnen leren skiën is al lang naar het land der fabelen verwezen. Uit studies blijkt dat steeds meer volwassenen leren skiën en ze zijn niet noodzakelijk langzamer dan kinderen. De enige factoren die bepalen hoe snel volwassenen leren skiën is afhankelijk van hun motivatie, voorbereiding en conditie.

Om te voorkomen dat je eerste wintersportvakantie gepaard gaat met spierpijn raden we je aan om een paar dagen voor je vakantie gedurende de dag een paar simpele oefeningen te doen. Zo kun je heel makkelijk je uithoudingsvermogen en kracht verbeteren.

Diegenen die regelmatig sporten, zullen geen moeite hebben om skiën te leren. Als je last hebt van fysieke klachten of een oude blessure dan is het aan te raden om een dokter te raadplegen voordat je skivakantie begint.

Tip van CheckYeti: Weet je niet zeker of skiën iets voor jou is? We raden volwassenen die skiën willen leren aan om langzaam te beginnen. Sommige skischolen in Mayrhofen bieden bijvoorbeeld beginnerslessen aan van 1 of 2 dagen.

Waar moet ik op letten als ik een bestemming kies?

Blik op het pittoreske Saalbach met het herkenbare gele kerkje in het midden.
Saalbach is een ideale locatie voor jouw eerste skiles © TVB Saalbach

Als je als volwassene begint met skiën dan heb je misschien andere wensen waar jouw skibestemming aan moet voldoen dan families of gevorderde skiërs. Natuurlijk is de pistekaart belangrijk, want daar zie je in één oogopslag waar de makkelijke, gemiddelde en moeilijke pistes van het skigebied zich bevinden. Let ook op de oefengebieden, want in de meeste gevallen breng je de eerste paar dagen van een beginnersles door in een oefengebied.

De makkelijke pistes staan als blauw gemarkeerd op de kaart. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is een blauwe piste (makkelijk) een piste met een hellingspercentage van maximaal 25%. Voor rode pistes (gemiddeld) is dat maximaal 40% en zwarte pistes (moeilijk) hebben een hellingspercentage van meer dan 40%.

De betekenis van de kleuren kan per land verschillen. In sommige landen zijn de groene pistes bijvoorbeeld het makkelijkste, de blauwe zijn gemiddeld, de rode zijn moeilijk en de zwarte pistes zijn zeer moeilijk.

De precieze locatie van de oefengebieden en makkelijke pistes en de toegankelijkheid zijn ook heel erg belangrijk voor beginners. Het is ideaal als je accommodatie zich in de buurt van jouw oefengebied bevindt. Als je een accommodatie kiest in een nabij gelegen dorpje dan raden we aan om te controleren of er een parkeerplaats is in de buurt van de skiliften en de makkelijke pistes.

Het is ook een goed idee om te checken of het oefengebied voor volwassenen is afgescheiden van het oefengebied voor kinderen. Zo kun je je concentreren op jouw eigen vooruitgang en hoef je je geen zorgen te maken dat je tegen een jong skiër aanbotst. De skischolen in Saalbach bieden bijvoorbeeld beginnerslessen in afgesloten oefengebieden waar volwassenen leren skiën.

Kan ik mezelf leren skiën?

Een volwassen skiër neemt deel aan een beginnersles.
Als je als volwassene wilt leren skiën is een skiles de beste manier om je doel te bereiken

Op het internet kun je heel veel handige skitips vinden. Als beginner is het altijd een goed idee om wat meer informatie te lezen over de sport en de verschillende technieken. Maar je kunt nog zo veel blogs en websites raadplegen als je wilt; er komt natuurlijk een moment dat je al die theoretische kennis in de praktijk moet gaan brengen. Als het zo ver is dan raden we je aan om een skileraar te boeken. Als je alleen op online bronnen vertrouwt, loop je het risico dat je jezelf een verkeerde techniek aanleert en dat kan in het ergste geval leiden tot blessures of ongelukken.

Heb je een vriend die gek is op skiën en die je wilt helpen? Super! Maar vergeet niet dat je vriend de juiste ervaring, de vaardigheden en het geduld nodig heeft om jou het goed te kunnen leren.

Als je je vriendschap liever niet op het spel zet, kun je ook een skiles boeken voor de eerste 2 of 3 dagen. Les krijgen van een professionele skileraar heeft enorme voordelen, want er is niemand die je de basistechnieken beter kan uitleggen en leren. En maak je geen zorgen als je je vrienden mist. Je kunt altijd met ze afspreken tijdens de pauze of na je les.

Na een week zijn de meeste beginners in staat om zelfstandig van de blauwe en makkelijkere rode pistes af te skiën. Er is niets leukers dan om op de laatste dag samen met je vrienden te skiën. Dat is het voordeel als je kiest voor een langer verblijf. Als je eenmaal het skiën onder de knie hebt, kan je de rest van je vakantie zelf delen van het skigebied gaan verkennen.

Moet ik kiezen voor groepslessen of een privéleraar?

Een groep beginners op een berg.
Tijdens je skilessen leer je niet alleen de basistechnieken, maar maak je ook nieuwe vrienden

Zowel groepslessen als privélessen hebben voordelen. Je keuze is simpeIweg afhankelijk van of je liever met een privéleraar skiet of samen met een groepje. Ben je een beginner en wil je snel leren skiën dan raden we privélessen aan. Met een privéleraar gaat het leren sneller, omdat de leraar zich maar op één leerling hoeft te concentreren. Je krijgt alle aandacht en je leraar kan de lessen aanpassen op jouw wensen.

Een groepsles is echter goedkoper. Je leert skiën met volwassenen die net zo veel ervaring hebben als jij. Je hoeft als beginner dus niet bang te zijn om fouten te maken, want iedereen neemt deel aan de les om hun vaardigheden te verbeteren. Vaak ontstaan er tijdens een groepsles ook nieuwe vriendschappen. Skiën staat niet voor niets bekend om de gezelligheid.

Tip van CheckYeti: Je vindt een groot aanbod aan privélessen voor zowel beginners als gevorderde skiërs in Flachau. Ga je met een groep vrienden skiën? Dan raden we je aan om een privéles te boeken. Of je nou een beginner bent of je wilt je techniek verbeteren, een privéles met je vrienden wordt gegarandeerd leuk.

Hoe lang duurt het voordat een volwassene leert skiën?

Een klein groepje beginners tijdens een les.
Hoe snel een beginner leert skiën verschilt per persoon

Het is niet makkelijk om te zeggen hoe lang het duurt voordat een volwassene leert skiën, omdat iedereen in zijn eigen tempo leert. Er is dus ook geen ideale duur voor een skicursus voor volwassenen. Jouw persoonlijke succes is afhankelijk van je motivatie en je fitness.

Meestal kunnen beginners na 3 dagen hun eerste bochtjes op de piste maken. Vaak moeten ze dan nog 1 of 2 dagen oefenen voordat ze zelfstandig van de blauwe pistes kunnen skiën. Voor het geval dat je wat inspiratie kunt gebruiken: In het winterseizoen 2016/17 daagde Peter Hardy, een journalist van The Telegraph, zijn schoonzoon uit, die nog nooit eerder op de latten had gestaan. Was deze beginner in staat om na één week van de zwarte piste te skiën? Tot grote verbazing van Peter Hardy was zijn schoonzoon succesvol.

Tip van CheckYeti: Lessen voor beginners starten vaak op zondag en maandag. Er zijn skischolen die ook lessen voor beginners aanbieden gedurende de week of in het weekend. Als je wilt leren skiën, maar op zoek bent naar wat flexibiliteit wat betreft de datum, kijk dan eens naar skischolen in Sölden waar je dagelijks aan skilessen kunt beginnen.

Aan welke eisen moet de uitrusting voldoen?

Volwassenen die willen leren skiën, krijgen meestal het advies om hun ski-uitrusting te huren in het skigebied. Zo besparen ze geld en krijgen ze ook nog eens de kans om met een moderne uitrusting van hoge kwaliteit te skiën. Er wordt wel eens gezegd dat de uitrusting die verhuurd wordt oud en roestig is, maar dat is niet waar. Skiverhuurders vervangen hun skimateriaal regelmatig. Een ander voordeel van huren is dat je niet alles zelf hoeft mee te slepen naar je bestemming.

Hoe zit het met de kleding? Nou, voor de perfecte ski-outfit heb je veel nodig. Laten we beginnen met wat je onder je kleding draagt: thermo-ondergoed en skisokken. Verder heb je een skibroek, een ski-jack, een muts en handschoenen nodig. De beste manier om je voor te bereiden op elk weertype is door je in laagjes te kleden. Vergeet niet een skibril aan te schaffen, want dit is essentieel om je ogen te beschermen. Het dragen van een helm is niet verplicht voor volwassenen, maar experts adviseren dat beginners er toch een dragen om hoofdwonden te voorkomen.

Vergeet niet om te controleren of je alles hebt voordat je de skilift neemt. Niets is zo frustrerend als dat je bovenaan de piste staat en je erachter komt dat je je handschoenen bent vergeten.

Tip van CheckYeti: In bijna elk skigebied kun je een skiles inclusief skiverhuur boeken, zoals bijvoorbeeld in Willingen. De keus is aan jou of je liever je eigen spullen meeneemt of dat jouw voorkeur ernaar uitgaat om de uitrusting ter plaatse te huren.

 

  Was dit artikel nuttig?

   

  Als klein meisje in Nederland was ik al gefascineerd door sneeuw en de bergen. Deze liefde is nooit verdwenen en het is dan ook geen verrassing dat ik nu in Oostenrijk woon zodat ik van de prachtige winters kan genieten.

   

  Meer avontuur & reisinspiratie
  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.