Skigebieden in Oostenrijk: de top 5 sneeuwzekere bestemmingen

Ben je een skitrip in Oostenrijk aan het plannen, maar wil je het liefst het hoogseizoen vermijden? Of wil je graag weten in welke skigebieden je de meeste kans op sneeuw hebt? In de zogenaamde sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk kun je van de herfstvakantie tot en met de paasvakantie terecht. Maar wat maakt een skigebied sneeuwzeker en waar kun je deze skigebieden vinden?

Het team van CheckYeti heeft het antwoord! We leggen je uit wat een sneeuwzeker skigebied is en geven je de top 5 van sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk.

Wat zijn de kenmerken van de sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk?

Er zijn verschillende skigebieden in Oostenrijk die bekend staan als sneeuwzeker. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Een van de kenmerken van een sneeuwzeker skigebied is dat je er minstens 100 dagen per jaar kunt skiën op een laag sneeuw van minimaal 30 cm.

De meeste skigebieden in Oostenrijk die aan deze eis voldoen, hebben een aantal pistes die boven de 2000 meter grens liggen. Ook de geografische ligging van een skigebied is belangrijk voor de hoeveelheid sneeuw die er valt. In de meeste sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk kunnen skiërs in ieder geval vanaf de herfst tot en met de lente terecht, in sommige gevallen zelfs langer.

Sölden: perfect voor een skitrip buiten het hoogseizoen

Een leerling krijgt aanwijzingen van zijn skileraar op een skipiste in Sölden.
Het Tiroolse Sölden is een van de skigebieden in Oostenrijk waar de condities op de piste het hele seizoen goed zijn © Ski- und Snowboardschule SNOWLINES Sölden

Sölden in het Tiroolse Ötztal is mede dankzij de sneeuwzekerheid een van de populairste skigebieden in Oostenrijk voor skilessen. Het winterseizoen begint hier in september en eindigt pas begin mei. Als je graag buiten het hoogseizoen wil skiën dan is een bezoek aan Sölden een uitstekende keus.

Sölden is een perfecte bestemming voor beginners. Bijna de helft van de pistes is blauw gemarkeerd en op de brede pistes is er voldoende ruimte om in alle rust te oefenen. Beginners kunnen bij de skischolen in Sölden bovendien “all-inclusive” lessen boeken. Dit betekent dat de ski-uitrusting is inbegrepen bij de prijs van de skiles. Dit is ideaal als je graag voor een keertje wil skiën, want je hoeft de uitrusting niet te kopen.

Kaprun: een skiparadijs voor kinderen

Twee kinderen oefenen het skiën onder het toeziend oog van hun skilerares in het skigebied van Kaprun.
In Kaprun leren kinderen in kleine groepjes de basistechnieken van het skiën © Skischule Ski Dome Oberschneider

De bekende wintersportplaats Kaprun in het nationaal park Hohe Tauern bestaat uit 2 gedeeltes: het hogere deel van de Kitzsteinhorn (3203 m) en het lagere gedeelte van de Maiskogel (1570 m). Het skiseizoen begint hier in oktober en loopt tot mei, wat dit gebied ideaal maakt voor skilessen van de herfst tot de lente.

Dankzij de vele blauwe pistes en kindvriendelijke lessen is het skigebied van Kaprun een van de beste sneeuwzekere skigebieden voor gezinnen. In kleine groepjes kunnen kinderen leren skiën of hun vaardigheden verbeteren. De allerkleinsten worden in het kinderland aangemoedigd door een vrolijke mascotte, terwijl kinderen die al ervaring hebben met hun skileraar de pistes van Kaprun verkennen.

Mayrhofen: ideaal voor de hele familie

Een moeder en twee kinderen in het skigebied van Mayrhofen.
In het populaire Mayrhofen voelt het hele gezin zich thuis © Dominic Ebenbichler, Archiv TVB Mayrhofen

Mayrhofen is een populair skidorp dat deel uitmaakt van de Ski & Gletscherwelt Zillertal 3000. Alhoewel deze wintersportbestemming in het Tiroolse Zillertal op een hoogte van 633 m ligt, bevinden de meeste pistes zich tussen de 1650 m en 2500 m. Skiërs kunnen hierdoor van december tot en met april van dit skigebied genieten.

Mayrhofen is een afwisselend skigebied dat elk type wintersporter iets te bieden heeft. Het is dan ook een van de sneeuwzekere skigebieden die ideaal zijn voor de hele familie. Het bijzondere aan skilessen in Mayrhofen is dat de skischolen speciale groepslessen met maximaal 6 deelnemers bieden. Dit betekent dat de skileraar je veel individuele aandacht kan geven zodat je snel vooruitgang boekt.

Ischgl: party hotspot van de Alpen

Lenny Kravitz op het podium tijdens het Top of the Mountain Closing Concert in 2019.
In 2019 werd het skiseizoen in Ischgl afgesloten met een concert van Lenny Kravitz © TVB Paznaun – Ischgl

Ga je met vrienden skiën en ben je op zoek naar een bruisende wintersportplaats? Kies dan voor het Tiroolse Ischgl, de party hotspot van de Alpen. Naast de uitstekende après-ski worden er in Ischgl vele evenementen georganiseerd, zoals de “Top of the Mountain”-concerten aan het begin en einde van het winterseizoen.

Het grootste gedeelte van het skigebied ligt op een hoogte tussen de 2000 en 2872 m waardoor je van november tot en met begin mei in Ischgl kunt skiën. Met 60% aan rode pistes is dit sneeuwzekere skigebied vooral geschikt voor de meer ervaren skiër. De skischolen in Ischgl bieden zowel privé- als groepslessen voor gevorderden en helpen je graag om je techniek te perfectioneren.

Lech: privélessen voor groot en klein

Een jonge skiër en zijn skileraar hebben veel plezier tijdens een privéles in Lech.
Met een privéleraar hebben de kleintjes het skiën snel onder de knie

Een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk is de Arlberg. Zo is het sfeervolle Lech bijzonder sneeuwrijk dankzij de ideale geografische ligging. Dit gezellige dorpje is bij veel Nederlanders bekend, omdat het koninklijk huis hier elk jaar met wintersport gaat.

Met 43% aan blauwe pistes en 40% aan rode pistes is het skigebied van Lech bijzonder afwisselend en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Lech heeft een luxueus imago en het zal je dan ook niet verbazen dat de skischolen in Lech voornamelijk privélessen aanbieden.

Jong en oud kan hier onder individuele begeleiding van een skileraar snel vooruitgang boeken. De mooie brede pistes van Lech bieden ideale omstandigheden voor beginners terwijl gevorderde skiërs samen met hun skileraar de meer uitdagende pistes van het skigebied kunnen verkennen.

 

Als klein meisje in Nederland was ik al gefascineerd door sneeuw en de bergen. Deze liefde is nooit verdwenen en het is dan ook geen verrassing dat ik nu in Oostenrijk woon zodat ik van de prachtige winters kan genieten.

 

Meer avontuur & reisinspiratie
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontdek onze zomer- en winteractiviteiten met speciale aanbiedingen op maat.